GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Tanıtım

İnsanların yeme-içme tercihlerinde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye daha fazla önem vermelerinin yanı sıra farklı kültürlere ait yiyecek ve içecekleri deneyimleme istekleri nedeniyle yapılan ulusal ve uluslararası turist hareketliliği; yiyecek-içecek endüstrisinin gerek bağımsız olarak gerek turizm işletmelerinin bünyesinde hızla gelişmesine yol açmaktadır. Dolayısıyla bu gelişmeye paralel olarak yiyecek ve içecek alanında yeterli donanıma sahip insan kaynağına duyulan ihtiyaç da artmaktadır.

İstanbul’da bulunan devlet üniversiteleri bünyesindeki tek Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olarak genç ve dinamik bir akademik kadroyla bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmak üzere eğitim-öğretim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. İnsan kaynağı ihtiyacına katkıda bulunmanın yanı sıra gerek İstanbul gerekse Anadolu topraklarında yaşamış ve yaşamaya devam eden birçok medeniyetten toplumun bizlere bıraktığı mutfak kültürü mirasından beslenerek ve bu mirası emanet kabul edip gelecek nesillere aktararak onların oluşturacağı toplumları beslemeye de önem veriyoruz.

Bölümümüz öğrencilerinin; yiyecek-içecek işletmelerinin mutfak departmanlarının en az kısım düzeyinde olmak üzere şef adayları olarak mezun olmaları hedeflenmektedir. Bununla birlikte, öğrencilerimizin yiyecek-içecek işletmelerinde şef pozisyonu dışında restoran müdürü ve yiyecek-içecek müdürü gibi roller üstlenebilmeleri amacıyla işletme yönetimi için gerekli olan derslerin yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenme ilkeleri ile gıda güvenliğine yönelik derslere de eğitim-öğretim müfredatımızda yer verilmektedir. Ayrıca uygulama mutfağımızda, son yıllarda ülkemizde ve dünya genelinde önemi artan sürdürülebilirlik ilkesine uygun faaliyetlerin yapılmasına önem verilmektedir.

Bölümümüz eğitim-öğretim faaliyetlerinin planlanmasında ve sürdürülmesinde yerel yönetimler, meslek örgütleri, toplum ve özel sektör paydaşları ile yakın ilişki içerisinde hareket edilmesine gayret gösterilmektedir. Öğrencilerimiz, alanlarına olan hâkimiyetlerini katıldıkları ulusal ve uluslararası etkinliklerde elde ettikleri dereceler ile kanıtlayarak üniversitemiz dışında da başarılı bir şekilde sergilemektedirler. Öğrencilerimiz gerek öğrencilik sürecinde gerekse mezuniyet sonrasında alanlarında önde gelen müstakil yiyecek-içecek işletmeleri ve uluslararası zincir otel işletmelerinde staj ve çalışma fırsatı bulmaktadırlar. Ayrıca yiyecek ve içecekle ilgili bilginin peşinden gitmeyi arzu eden ve seven mezunlarımız alanlarında yüksek lisansa devam ederek kariyerlerini akademide sürdürme olanağına da sahiplerdir.